Hey jij daar
in de auto!
Zie jij mij zitten?
Ik jou wel. Waarschijnlijk merk je dat het weer drukker wordt op de weg. Bovendien hebben fietsers en scooterrijders meer ruimte nodig om zich aan de 1,5 meterregels te houden en is ook de motorrijder op zoek naar een veilige plek op de weg. En dat brengt soms lastige situaties met zich mee. Gelukkig kun je als automobilist je steentje bijdragen om het verkeer in coronatijd voor iedereen veilig en prettig te maken. Hoe? Door meer oog voor elkaar te hebben. Want in het verkeer draait alles om zien en gezien worden. Laat merken dat je je medeweggebruikers ziet zitten. Zo speel je samen een stuk makkelijker in op het nieuwe normaal.
Met deze tips geef je scooterrijders en fietsers de ruimte in coronatijd
1. Zoek interactie
Veilig en coronaproof de weg op begint met interactie. Zoek contact met andere weggebruikers en laat merken dat je ze ziet zitten. Dat kan door oogcontact, een handgebaar als je voorrang verleent of een glimlach. Laat vroegtijdig zien wat je van plan bent en geef elkaar de tijd en ruimte. Dat is niet alleen veilig, maar geeft ook een goed gevoel.
2. Geef fietsers, scooter- en motorrijders de ruimte
Fietsers en scooterrijders hebben meer ruimte nodig om zich aan de 1,5 meterregels te houden. Ook bij het stoplicht. Jij kunt ze als automobilist daar bij helpen! Wees extra alert, houd rekening met hun nieuwe situatie en geef deze weggebruikers de tijd en ruimte om afstand te houden.
3. Houd rekening met uitwijkende fietsers en scooterrijders
Inhalen op de fiets en bromfiets is in coronatijd een stuk lastiger. Om de 1,5 meter afstand te bewaren, zullen fietsers en bromfietsers steeds vaker uitwijken naar de rijbaan. Houd hier rekening mee als je met de auto de weg op gaat!
4. Wie mag er meerijden?
Doordat je dicht bij elkaar zit in de auto, loop je een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Rij daarom het liefst alleen of met personen uit je eigen huishouden. Rijden er personen mee uit een ander huishouden? Draag een mondkapje. Eén collega of vriend mee laten rijden mag, maar zorg dat je nooit met drie of meer personen in de auto zit die niet uit hetzelfde huishouden komen. Dat is onveilig en strafbaar.
5. Stel onderhoud niet uit
Misschien dat je je auto de afgelopen maanden niet of nauwelijks hebt gebruikt. Dat kan gevolgen hebben voor de staat van je auto, zoals je motor of banden, en daarmee ook op de verkeersveiligheid. Stel daarom het onderhoud van je auto niet uit. En dat hoeft ook niet, want gedurende de crisis zijn werkplaatsen opengebleven en gelden er op dit moment strikte hygiëne protocollen waardoor je zonder risico je auto voor onderhoud kunt aanbieden.
Goed voor mekaar
In de auto heb je het goed voor mekaar. Je beweegt je snel van deur tot deur in één vervoersmiddel en hebt veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Logisch dus dat jij de auto wel ziet zitten. Met deze tips op zak zorg je ook nog eens dat iedereen in deze tijd veilig en prettig de weg op kan. Zo werken we samen aan een ideale relatie op de weg. Goed voor mekaar toch?